Burkolás előtt a cementlapokat mindenképpen impregnálni kell, hiszen ez nemcsak védi a lapokat, de porózus felületüket is kezeli. Mind ügyfeleink visszajelzései, mind saját tapasztalataink szerint ajánljuk azokat a szereket, amelyek a cementlapot a legkiválóbb módon védi, kezeli, vagy ápolja.

A cementlapokat mindenképpen a burkolás ELŐTT kell felületkezelni. A száradás után elkezdődhet a burkolás, de óvatos mozdulatokkal, akár cérnakesztyűvel is végezhetjük a lerakást. Ha burkoló szakemberrel dolgozunk együtt, hívjuk fel a figyelmét, hogy egyedi, kizárólag nekünk készített cementlapokkal dolgozik, melyek élő, kényes felületek.

A felületkezelést erősen ajánlott a lerakás után, fugázás ELŐTT újra elvégezni. Az első kezelés a lerakáshoz nyújt védelmet, a második kezelés pedig a fugázáshoz. Abban az esetben, ha úgynevezett nullfugával, tehát fuga nélkül tettetjük le lapjainkat, akkor is érdemes két rétegben impregnálni a burkolatot.

Figyelem! Fekete fuga egyáltalán nem javasolt a cementlapok lerakásához!

A felületkezelők célja, hogy óvja, védje, ápolja, kopás-, folt-, és UV-állóvá tegye a kézműves burkolatot. Ettől függetlenül vannak olyan anyagok, amik így is megfoghatják, foltossá tehetik a lapokat. 

Jelen pillanatban háromféle impregnálószert ajánlunk, melyek már igen jól vizsgáztak.

Vízbázisú Mapei Mapecrete Stain Protection

Módosított szerves polimer alapú, vizes diszperziós víz-, olaj lepergető és szennyeződéstaszító impregnálószer betonra, természetes kőre és cementkötésű felületekre. Műszaki jellemzők >>

Nagyon gyorsan szárad, max. 10 perc, mely függ a cementlap állapotától. Egyszerű felvinni- ecsettel, vagy teddy hengerrel. Mattos, selyemfényű hatás.
Szín kiemelése elhanyagolható
1dl / 1 m2 Kiszerelés: 0,25 l, 0,5 l, 1 l
Falra, padlóra, konyhába, előszobába, fürdőbe- mindenhova. Olyan enteriőrbe ahol inkább rusztikusabb hatása erősíti a környező bútorok hangulatát. Olyanoknak akik a “nyers” cementlap színét szeretik jobban. Ott ahol ódon külsőre van szükség.
Ajánlott két, akár három rétegben is felvinni. A kezelésnél látható, ha gyorsan beissza a lap az anyagot, akkor nyugodtan mehet rá a harmadik  réteg is.
Trükkök: a felületkezelést ismételhetjük a burkolást igénybevételének  függvényében: éttermek, közületek kb. 5 évente, otthonokban előszobában, padlón 5-8 évente, falon 9-10 évente.

 

Akemi Solid Wax

Az Akemi Solid Wax krémes állagú, gyorsan száradó polírozószer értékes viaszokkal. Finoman csiszolt és polírozott természetes- és műkövekhez kiváló, pl. márvány, gránit, pala, travertin, terrazzo, agglomerát stb. Kül- és beltéren egyaránt használható. Biztonsági adatlap >>

Kemény viasz hosszan tartó fénnyel. Lezárja a finom karcokat. Elmélyíti a kő természetes színét és struktúráját. Közepesen gyorsan szárad, nem büdös, simább érzetet ad, gyönyörű csillogó fénye lesz, csempéhez hasonló.
Polírozó géppel ajánlott felvinni.
50 g /1 m2 Kiszerelés: 50 g, 1300 g
Csempés hatása miatt konyhaszekrény közé a falra, vagy fürdőbe a kád mögé, tusoló oldalára. Modern stílus kedvelői falra is tehetik. Középületekben padlóra is (étterem, társasházak), kopásállósága érzetre jobb, magasabb.
Polírozógéppel ajánlott, kézzel nem érünk el olyan eredményt. A cementlap állapotától függ mennyire szívja, de alapvetően gyorsan, kb. 15 perc megszárad. A második réteg ennél egy kicsit tovább szárad.
Trükkök: két rétegben tökéletes fedést biztosít, és sokkal szebb, simább lesz a felülete. Lerakás előtt kezeljük először, majd felrakás után is még egyszer, ilyenkor a falon/padlón érdemes hajszárítóval végigmenni a felületen, így ha esetleg valahová több került, az felolvad és el lehet dolgozni egyenletesen.

 

Einza kőlezáró olaj

Olajos alapú impregnálószer. Tecnikai információk >>

Maximális színkiemelés, ápoló összetevők, nagyon tartós. Könnyű felhordás.
Nagyon büdös, impregnálás után 24 órát szellőztetni kell a helyiségben.
1 dl/m2 Kiszerelés: 0,25 l, 0,5 l, 1 l
Maximális színkiemelés, ápoló összetevők, nagyon tartós. Akik élénk, vibráló, élőbb színeket szeretnének elérni. Kicsit csempésebb hatása van, így mindenhova ahová csempét rakhatnánk. Padlóra tartóssága miatt, falra színkiemelése miatt. Éttermekbe pultra, kültérre, illetve olyan helyre ahol nagyobb szennyeződéseknek lehet/lesz kitéve.
Ecsettel vigyük fel. Az első réteg legalább 20 percig szárad, a lap állapotától függően. A második réteg még tovább, de 1 rétegben is elegendő felvinni. Jól szellőző helyen kenjük fel.
Trükkök: jól szellőző helyen vigyük fel. Minden esetben végezzünk próbakezelést egy lapon. Ha többféle lapunk van, akkor lehetőség szerint mindegyikféle lapon próbáljuk ki.
Figyelem! Nagyon fontos, hogy eltérő alapú felületkezelőszereket nem szabad egymásra kenni, még akkor sem, ha felcsiszolták a lapokat előtte. Ha pl. vízbázisú impregnálószerrel volt kezelve a cementlapburkolat, és olajos bázisúval pár év múlva újra kezeljük, akkor a szermaradványok helyén foltok keletkezhetnek!

 

Jó munkát kívánunk!

MOZA