+36 30 256 8754 (H-CS. 6:00-15:00) cementlapgyar@gmail.com
KEZELÉSI, KARBANTARTÁSI ÉS ÁPOLÁSI ÚTMUTATÓ MOZA CEMENTLAP

 

Ahhoz, hogy Ön hosszú ideig örömét lelhesse MOZA cementlapjaiban, kérjük lerakás előtt figyelmesen olvassa el az alábbi kezelési útmutatót, és tartsa be az abban foglaltakat! A MOZA cementlap magyarországi műhelyünkben készülnek egytől egyig kézi munkával.A lapok egyediek és különlegesek. Ahogy Ön, úgy mi is azt szeretnénk, hogy cementlapjai hosszú ideig szépek maradjanak az Ön otthonában, nyaralójában, üzletében, vagy bárhol máshol.

Teendők a cementlappal szállítás, átvétel után:

  1. 1. A lapokat érdemes kivenni a dobozból, óvatosan kirakni őket fedett helyen. Ekkor tudjuk leellenőrizni, hogy esetleg sérült, karcos-e valamelyik lap. Ha szállítás közben karcolódott a lap, akkor a sérült lapot 240-320 csiszolópapírral csiszoljuk simára. A festékes réteg 3-4 mm vastagon van a lapon, így a szín és minta biztosan nem sérül a csiszolástól.
  2. Ezután tisztítsuk le a lapokat, vizes szivaccsal, a vizet sokszor cserélve. Hagyjuk megszáradni a felületet. Készítsük elő a felületkezelő anyagot.
  3. Kezeljük lerakás előtt is a cementlapokat impregnáló, felületkezelőszerrel. Tartsuk be a használati, száradási útmutatásokat. Javasoljuk a legjobb eredmény elérése érdekében, hogy hagyjuk 24 órát száradni a felületkezelő szert.
  4. Felületkezelés, és megfelelő száradás után elkezdhetjük a burkolást, a cementlapok lerakását.

BURKOLÁS:

A cementlap lerakása: Célszerű betartani néhány irányelvet a cementlap lerakásánál, ugyanis a mai modern anyagokhoz szokott burkolók ritkán találkoznak cementlappal, ezért nekik is érdemes felhívni a figyelmüket a lerakási szabályok betartására. Kétféle lerakási módot szoktak követni: Fugával, vagy fuga nélkül, szorosan egymás mellé. Flexibilis, vagy jó minőségű csemperagasztót kell használni, cégünk a Mapei termékeket ajánlja, melyet szinte minden burkoló előszeretettel alkalmaz a magas minősége, és a könnyű kezelése miatt.A lapokat vagy szorosan egymás mellé, vagy 1-2 mm-es fugakereszttel szokták lerakni burkolatragasztóba, általában 8-as fogazott glettvassal terítik a ragasztót. A burkolás során kimondottan ügyelni kell a tisztaságra, ugyanis a lecsöppenő, felületre kerülő ragasztó nyomot hagy a felületen és ezt nehezen lehet eltüntetni.Nem tudunk garanciát vállalni a burkolás során összekent lapokra.

A FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE:

Fontos, hogy megfelelő aljzatbeton, vagy fogadófelület álljon rendelkezésre, ebben semmi különbség nincs a hagyományos burkolólapok lerakásához képest, ugyanazok az elvek szerint kell előkészíteni a felületet, mintha egyszerű járólap kerülne rá. A meglévő burkolatra a ráburkolást nem javasoljuk, azonban elő lehet készíteni a felületet kellő szaktudással és megfelelő tapadóhíd oldat alkalmazásával (ezt a szakemberek tudják).

 

FELÜLETKEZELÉS:

A mosás utáni SZÁRADÁST követően kezelni kell a felületet.Meg kell várni a felületkezelő tökéletes száradását, addig a felületre rámenni tilos!

A cégünknél megvásárolható felületkezelő: Kőlezáró

Fényes felület, teljes póruszárás és nagyon élénk színkiemelés, selyemfényű lakkozáshoz hasonlító felület érhető el a kőlezáró alkalmazásával

Használata: A gázolajhoz hasonló állagú és szagú olajat vékonyan fel kell vinni a felületre, és hagyni kell egy napot száradni, másnap meg kell ismételni az eljárást. Ügyelni kell a vékony és egyenletes felhordásra, mivel a felület foltos lehet a helytelen, megfolyt felhordás miatt. A teljes száradást követően a kellemetlen gázolajszag is elmúlik és a felület lezárása elkészült. Vizes helyiségekbe, fokozottan kitett környezetbe ajánljuk ezt a kezelés módot.

FUGÁZÁS ELÖTT:

A burkolást követő napon cipő nélkül rá lehet menni a lapokra, azokról a port lehetőleg meleg vizes ronggyal le kell mosni.A FUGÁZÁS ELÖTT KÖTELEZŐ ELVÉGEZNI A FELÜLETKEZELÉST!

FUGÁZÁS:

Ha a fugás lerakási módot választotta, akkor a felületkezelő száradás utáni napon óvatosan kell fugázni. Cégünk a Mapei fugázókat ajánlja, mivel azokkal kimondottan könnyű dolgozni és hosszú éveken keresztül szépek maradnak, könnyen tisztán tarthatóak. A fugázást végző szakember különösen ügyeljen arra, hogy a fugázó ne okozzon karcolásos sérüléseket a felületen, továbbá nagyon rövid ideig legyen a fugázóanyag a cementlap felületén. Mossa le gyorsan, és óvatosan dolgozzon!

NE FELEJTSE EL 2*KELL FELÜLETKEZELNI A CEMENTLAPOKAT. FUGÁZÁS ELÖTT ÉS FUGÁZÁS UTÁN.

Fekete fuga használata Tilos!

KARBANTARTÁS:

Idegen szerek esetén mindig végezzen próbatisztítást egy nem igazán látható részen. Kerülje a nagyon savas, nagyon enzimes, aktív zsíroldó formulákat. A vízköves lapokat inkább rendszeresen de kíméletesen tisztítsa.Ehhez ajánljuk a speciális kőszappant.

FELÚJÍTÁS:

Évek múlva a felület felújítása esedékessé válhat. Ehhez a művelethez keressen kőburkolatok felújításában jártas szakembert.Ha saját kezűleg kívánja a felületet felújítani, akkor 120-as csiszolópapírral kezdje, majd egyre finomabb szemcséssel folytassa, majd a végső csiszolást vizesen végezze. Ha nem végzett még ilyen munkát, érdemes 1 db lapon kipróbálni a műveletet, és ugyanazzal a türelemmel végigcsinálni a teljes felületen. Ismételje meg a felületkezelést a használati utasításban leírt módon lehetőleg ugyanazzal a felületkezelővel, amelyet eredetileg is használtak a burkolatra, ugyanis a mélyebb rétegekben lehetnek szermaradványok és azok összeférhetetlensége esetén megjelenhetnek a felületen foltok.

Chat
Szia!

Üdvözöllek weboldalunkon!
Ha kérdésed van a cementlapjainkkal kapcsolatban, és van WhatsAppod, akkor itt is írhatsz nekem.

Üdv.
Péter