+36 30 256 8754 (H-CS. 6:00-15:00) cementlapgyar@gmail.com

BURKOLÁS

A cementlap lerakása:

Célszerű betartani néhány irányelvet a cementlap lerakásánál, ugyanis a mai modern anyagokhoz szokott burkolók ritkán találkoznak cementlappal, ezért nekik is érdemes felhívni a figyelmüket a lerakási szabályok betartására.

Kétféle lerakási módot szoktak követni: fugával, vagy fuga nélkül, szorosan egymás mellé.

Flexibilis, vagy jó minőségű csemperagasztót kell használni, cégünk a Mapei termékeket ajánlja, melyet szinte minden burkoló előszeretettel alkalmaz a magas minősége, és a könnyű kezelése miatt.

 

A felület előkészítése:

Fontos, hogy megfelelő aljzatbeton, vagy fogadófelület álljon rendelkezésre, ebben semmi különbség nincs a hagyományos burkolólapok lerakásához képest, ugyanazok az elvek szerint kell előkészíteni a felületet, mintha egyszerű járólap kerülne rá.

A meglévő burkolatra a ráburkolást nem javasoljuk, azonban elő lehet készíteni a felületet kellő szaktudással és megfelelő tapadóhíd oldat alkalmazásával (ezt a szakemberek tudják).

Burkolás:

A lapokat vagy szorosan egymás mellé, vagy 1-2 mm-es fugakereszttel szokták lerakni burkolatragasztóba, általában 8-as fogazott glettvassal terítik a ragasztót.

A burkolás során kimondottan ügyelni kell a tisztaságra, ugyanis a lecsöppenő, felületre kerülő ragasztó nyomot hagy a felületen és ezt nehezen lehet eltüntetni.

Fugázás előtt:

A burkolást követő napon cipő nélkül rá lehet menni a lapokra, azokról a port lehetőleg meleg vízes ronggyal le kell mosni.

FELÜLETKEZELÉS

A mosás utáni száradást követően kezelni kell a felületet.Meg kell várni a felületkezelő tökéletes száradását, addig a felületre rámenni tilos!

FUGÁZÁS

Ha a fugás lerakási módot választotta, akkor a felületkezelő száradás utáni napon óvatosan kell fugázni. Cégünk a Mapei fugázókat ajánlja, mivel azokkal kimondottan könnyű dolgozni és hosszú éveken keresztül szépek maradnak, könnyen tisztán tarthatóak.

A fugázást végző szakember különösen ügyeljen arra, hogy a fugázó ne okozzon karcolásos sérüléseket a felületen,  továbbá nagyon rövid ideig legyen a fugázóanyag a cementlap felületén. Mossa le gyorsan, és óvatosan dolgozzon!

KARBANTARTÁS

Mindig végezzen próbatisztítást egy nem igazán látható részen.

Kerülje a nagyon savas, nagyon enzimes, aktív zsíroldó formulákat. A vízköves lapokat kíméletesen, de rendszeresen  tisztítsa.

FELÚJÍTÁS

Évek múlva a felület felújítása esedékessé válhat. Ehhez a művelethez keressen kőburkolatok felújításában jártas szakembert.

Ha mégis saját kezűleg kívánja felületet felújítani, akkor 100-as csiszolópapírral kezdje, majd egyre finomabb szemcséssel folytassa, majd a végső csiszolást vizesen végezze. Ha nem végzett még ilyen munkát, érdemes 1 db lapon kipróbálni a műveletet, és ugyanazzal a türelemmel végigcsinálni a teljes felületen. Ismételje meg a felületkezelést a használati utasításban leírt módon lehetőleg ugyanazzal a felületkezelővel, amelyet eredetileg is használtak a burkolatra, ugyanis a mélyebb rétegekben lehetnek szermaradványok és azok összeférhetetlensége esetén megjelenhetnek a felületen foltok. Például waxolt, vagy olajozott felületet nem célszerű vízbázisú szerrel felújítani.

Chat
Szia!

Üdvözöllek weboldalunkon!
Ha kérdésed van a cementlapjainkkal kapcsolatban, és van WhatsAppod, akkor itt is írhatsz nekem.

Üdv.
Péter