BURKOLÁS

A cementlap lerakása:

Célszerű betartani néhány irányelvet a cementlap lerakásánál, ugyanis a mai modern anyagokhoz szokott burkolók ritkán találkoznak cementlappal, ezért nekik is érdemes felhívni a figyelmüket a lerakási szabályok betartására.

Kétféle lerakási módot szoktak követni: fugával, vagy fuga nélkül, szorosan egymás mellé.

Flexibilis, vagy jó minőségű csemperagasztót kell használni, cégünk a Mapei termékeket ajánlja, melyet szinte minden burkoló előszeretettel alkalmaz a magas minősége, és a könnyű kezelése miatt.

MOZA cementlapok lerakásához ajánlott burkoló szakember:

Bognár László
épületburkoló ev.
+36 30/969 74 16
bognarburkolas@gmail.com

A felület előkészítése:

Fontos, hogy megfelelő aljzatbeton, vagy fogadófelület álljon rendelkezésre, ebben semmi különbség nincs a hagyományos burkolólapok lerakásához képest, ugyanazok az elvek szerint kell előkészíteni a felületet, mintha egyszerű járólap kerülne rá.

A meglévő burkolatra a ráburkolást nem javasoljuk, azonban elő lehet készíteni a felületet kellő szaktudással és megfelelő tapadóhíd oldat alkalmazásával (ezt a szakemberek tudják).

Burkolás:

A lapokat vagy szorosan egymás mellé, vagy 1-2 mm-es fugakereszttel szokták lerakni burkolatragasztóba, általában 8-as fogazott glettvassal terítik a ragasztót.

A burkolás során kimondottan ügyelni kell a tisztaságra, ugyanis a lecsöppenő, felületre kerülő ragasztó nyomot hagy a felületen és ezt nehezen lehet eltüntetni.

Fugázás előtt:

A burkolást követő napon cipő nélkül rá lehet menni a lapokra, azokról a port lehetőleg meleg vízes ronggyal le kell mosni.

FELÜLETKEZELÉS

A mosás utáni száradást követően kezelni kell a felületet, erre cégünk többféle anyagot kínál. Az egyes anyagok alkalmazási útmutatóját letöltheti a dokumentumok menüben.

Meg kell várni a felületkezelő tökéletes száradását, addig a felületre rámenni tilos!

Ajánlott és cégünknél megvásárolható felületkezelők:

Alap felületkezelő (MAPEI MAPECRETE STAIN PROTECTOR):

Kellemes selyemmatt kinézet, mérsékelt színkiemelés és tartósság jellemzi az alap felületkezelővel ellátott burkolatot.

Használata egyszerű: Vékony rétegben fel kell vinni a kezelendő felületre fugázás előtt 1 rétegben. A felhordás elvégezhető hengerrel, vagy ecsettel, csak arra kell ügyelni, hogy a felkent anyag ne folyjon meg, a felhordás nagyon egyenletes legyen. Jó minőségű ecsetet, vagy kisméretű szivacshengert ajánlunk a munka elvégzésére.

A fugázás után még egy rétegben fel lehet vinni a felületkezelőt.

A termékről részletes leírást itt talál >>

Cégünk ajánlása: 100 ml / 1 m2

Kapható 200 ml,  500 ml, és 1000 ml-es változatban

WAX (AKEMI Solid wax)

Fényes felület, élénk színkiemelés és kellemes tapintás érhető el a waxolt cementlapoknál.

Használata: Elsősorban polírozógéppel ajánlott felvinni a felületre, mivel a gép nagyon szépen, és egyenletesen bedolgozza a kezelőanyagot a felületbe, ha azonban erre nincs lehetőség, akkor kézzel egy puha rongy segítségével, több vékony rétegben kell a waxolást kivitelezni.

Mivel a Solid wax egy krémhez hasonló viaszos anyag, ezért ügyelni kell az egyenletes felhordásra és szakszerű ledörzsölésre. A waxolt felület előnye, hogy az esetleges keletkezett karcok is könnyedén eltüntethetőek. Célszerű a felületkezelést egy kisebb felületen, vagy egy lapon kipróbálni.

Kiadósság: 100 gr / 1 m2

Kapható: 50 gr- os és 1000 gr-os változatban.

Kőlezáró (einza olaj)

Fényes felület, teljes póruszárás és nagyon élénk színkiemelés, selyemfényű lakkozáshoz hasonlító felület érhető el a kőlezáró alkalmazásával

Használata: A gázolajhoz hasonló állagú és szagú olajat vékonyan fel kell vinni a felületre, és hagyni kell egy napot száradni, másnap meg kell ismételni az eljárást. Ügyelni kell a vékony és egyenletes felhordásra, mivel a felület foltos lehet a helytelen, megfolyt felhordás miatt. A teljes száradást követően a kellemetlen gázolajszag is elmúlik és a felület lezárása elkészült.

Vizes helyiségekbe, fokozottan kitett környezetbe ajánljuk ezt a kezelés módot.

Kiadósság: 1 d l/ m2 / 2 réteg

200 ml, 500 ml és 1000 ml-es kiszerelésben kapható.

FUGÁZÁS

Ha a fugás lerakási módot választotta, akkor a felületkezelő száradás utáni napon óvatosan kell fugázni. Cégünk a Mapei fugázókat ajánlja, mivel azokkal kimondottan könnyű dolgozni és hosszú éveken keresztül szépek maradnak, könnyen tisztán tarthatóak.

A fugázást végző szakember különösen ügyeljen arra, hogy a fugázó ne okozzon karcolásos sérüléseket a felületen,  továbbá nagyon rövid ideig legyen a fugázóanyag a cementlap felületén. Mossa le gyorsan, és óvatosan dolgozzon!

KARBANTARTÁS

Cégünk kimondottan cementlap ápolásában jól vizsgázott szereket ajánl a felület karbantartására.

Idegen szerek esetén mindig végezzen próbatisztítást egy nem igazán látható részen.

Kerülje a nagyon savas, nagyon enzimes, aktív zsíroldó formulákat. A vízköves lapokat kíméletesen, de rendszeresen  tisztítsa.

Ehhez ajánljuk a speciális kőszappant, mely kapható cégünknél 1000 ml-es kiszerelésben. Nagyon gazdaságos kivitel, egy flakon 2000 m2 tisztítására elegendő.

FELÚJÍTÁS

Évek múlva a felület felújítása esedékessé válhat. Ehhez a művelethez keressen kőburkolatok felújításában jártas szakembert.

Ha mégis saját kezűleg kívánja felületet felújítani, akkor 100-as csiszolópapírral kezdje, majd egyre finomabb szemcséssel folytassa, majd a végső csiszolást vizesen végezze. Ha nem végzett még ilyen munkát, érdemes 1 db lapon kipróbálni a műveletet, és ugyanazzal a türelemmel végigcsinálni a teljes felületen. Ismételje meg a felületkezelést a használati utasításban leírt módon lehetőleg ugyanazzal a felületkezelővel, amelyet eredetileg is használtak a burkolatra, ugyanis a mélyebb rétegekben lehetnek szermaradványok és azok összeférhetetlensége esetén megjelenhetnek a felületen foltok. Például waxolt, vagy olajozott felületet nem célszerű vízbázisú szerrel felújítani.